1 בינו׳ 2018

למה לא כדאי להשקל כל יום?


כל אישה שעשתה אי פעם דיאטה זוכרת את הריטואל הקבוע של עליה על המשקל, את ההתלהבות, האכזבה והסקת המסקנות. כמה ירדתי? מה רק 200 גרם? עליתי?! אוי ואבוי, חייבת להפסיק לאכול עוגיות עם הקפה. 
כל אישה שהתחילה דיאטה קבעה לעצמה "משקל יעד", והשקילה עבורה היא דרך לדעת האם כבר הגיעה למשקל הזה, והאם חרגה ממנו.

מי שמקשרת אורח חיים בריא עם משקל נמוך, חייבת כמובן להשקל, כדי לדעת מה המשקל שלה ומה ההשלכות של המספר הזה על חייה. אבל אורח חיים בריא זה לא רק הרזיה ומשקל נמוך, אלא מגוון של התנהגויות שמביאות לבריאות ולהרגשה טובה. האם באמת צריך להשקל כל יום בשביל לשמור על אורח חיים בריא? 

פרופ' דן אריאלי, כלכלן התנהגותי שכתב את הספרים "לא רציונלי ולא במקרה", ו"לא רציונלי אבל לא נורא", על תבניות חשיבה וקבלת החלטות, בחן את השאלה הזו במחקריו.

מצד אחד, שקילה עוזרת בלשמור על אכילה מרוסנת ומעודדת פעילות גופנית - אם זה עתה ירדת מהמשקל, מה תאכלי לארוחת בוקר, סלט או קרואסון? איך תבחרי להגיע למחוז חפצך, בטיפוס במדרגות או בעליה במעלית? 

המשקל שלנו לא קבוע ובמהלך השבוע יש בו תנודות למעלה ולמטה. בתחילת השבוע מתמלאים מוטיביציה ומקפידים יותר על האכילה והפעילות הגופנית. לקראת סוף השבוע, המשמעת מתרופפת, הארוחות גדולות וכבדות יותר, ומקדישים פחות זמן לפעילות גופנית. אבל בממוצע - המשקל נשאר דומה בין השבועות.

אלא שבגלל שאנחנו שונאים להפסיד, אנחנו נוטים לייחס חשיבות גדולה יותר לכשלונות מאשר להצלחות. כך, אם הורדנו קילו, אנחנו לא מתרשמים מאוד. בסדר, יופי, ירדנו קילו. אבל אם עלינו קילו - אבל לאומי ותחושת אומללות כללית. 
בגלל שנאת ההפסד, החוויה מהשקילה היומיומית היא שלילית, ורבים מעדיפים לוותר על היתרונות של השקילה בשמירה על הבריאות, רק כדי לא לראות את הגרמים המתווספים במהלך השבוע. 

חוויה שלילית נוספת נחווה כשלא נראה תגמול מיידי על המאמצים שלנו. אכלנו סלט בצהרים, לא נגענו בקינוח, וכשחזרנו הביתה יצאנו לריצה. אז למה המשקל עדיין מראה מספר גבוה ממה שציפינו? או שביום שבו רבצנו מול הטלוויזיה ונשנשנו שטויות, המשקל מראה מספר נמוך יותר? 

זה מבלבל ומוריד את המוטיבציה לאכול בריא ולעשות פעילות גופנית, אבל למעשה, הגוף לא מגיב כל כך מהר לשינויים באכילה ובפעילות, בטח לא תוך כמה שעות, כפי שמתואר בדוגמאות לעיל. 

דן אריאלי וצוותו, שחקרו את השאלות הנ"ל, מצאו פיתרון, והמציאו מכשיר שקילה שאין בו מספרים, אלא רק צבעים, שמציינים אם המשקל היום חורג או לא מהמשקל התקין עבור הנבדק/ת. הרעיון הוא לא להצמד למספר ולהתנהג בהתאם, אלא לידיעה כללית, שהיא לרוב חיובית ומעודדת. 

לקבוצות לאימוץ הרגלי אורח חיים בריא, שאותן אנחנו מנחות יחד, קראנו "מפסיקות לספור, מתחילות לסמוך", מכיוון שאנחנו מאמינות שכדי לשמור על אורח חיים בריא, שכולל אכילה מודעת, פעילות גופנית סדירה, שינה תקינה וניהול מתחים, אין צורך בשקילה וברדיפה אחרי "משקל יעד", אלא בשינוי הרגלים, הנעשה בצעדים קטנים, באופן שמתאים לכל אחת, לפי המסוגלות שלה.

רוצה לדעת על הקבוצה הבאה? כתבי לנו livinghealthy120@gmail.co. 



אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

כתבו לנו משהו, שלא נשב פה בחושך לבד: